Karta dań

Karta Dań

 

Maciej Borysiak

Maciej Borysiak
Szef kuchni

Szef kuchni poleca

 

Zakąski

  • Śledź zagrycha w oleju lub śmietanie z jabłuszkiem-co łaska28
  • Tatar po polsku z polędwicy z wiejskim żółtkiem na bogato37
  • Tatar po francusku z musztardą dijon i armaniakiem47
  • Tatar ze śledzi pocztowych na razowym i miodowym chlebie31
  • Nóżki marynowane octem z prawdziwków i grzybkami23
  • Deska z domowej spiżarni pełna niespodzianek i marynat38
  • Polski wędzony łosoś z czerwonym kawiorem64
  • Tatar z łososia na różowo bogato doprawiony sezamkami i tartym chrzanem68
  • Pasztet z dziczyzny u nas pieczony w towarzystwie28
  • Węgorz wędzony Mazurskiz miodowo-koprową zaprawą71

Zupy

  • Flaki po warszawsku na giczach cielęcych 28
  • Żur na prawdziwkach z krótką biała kiełbasą30
  • Gulaszowa węgierska na prawdziwej papryce warzona z zacierkami32
  • Rumiany rosół na wielu mięsach i jarzynach19
  • Barszcz czerwony jak rubin na zakwasie i skórkach z antonówek z pasztecikiem24

Ryby nasze polskie

  • Karp z pieca w borowikach i śmietanie47
  • Sandacz na musie z porów w gnieździe ze szpinaku75
  • Łosoś różowy na parze pachnący korzennymi warzywami60
  • Naleśniki z krabami „Chatka” na łożu pomidorowym70
  • Cały pstrąg marynowany sokiem z ogórków solonych, przekładany koprem, w papilocie pieczony56
  • Jesiotr zamknięty w kawiorowej otulinie na szampanie99

A na koniec rozkosznie i słodko

  • Zupa nic z chmurkami i czerwonymi owocami37
  • Parfait chałwowe z bezą pistacjową na soku z pomarańczy33
  • Naleśniki Gundel wyborne z orzechami włoskimi i gorąca czekoladą z rumem i chantilly35
  • Laskowy walc tort po którym tańczysz bez przerwy31
  • Szarlotka na gorąco z lodami i już i z cynamonem22
  • Sernik z Krakowa w drodze do Wiednia27
  • Lody25
  • Ciastko dnia21

Ciepły początek

  • Kołduny litewskie w zabajone z lubczykiem, lub na maśle32
  • Nereczka cielęca na chrupiąco podana z sherry i czosnkiem28
  • Krewetki w glinie na oliwie z oliwek z czosnkiem65
  • Gęsia wątroba (Foie Gras) na grzance z pomocą calvadosu i jabłek89
  • Szpinak na oliwie z czosnkiem i płatkami parmezanu47
  • Placki ziemniaczane z kawiorem czerwonym, jajem twardym i cebulką88
  • Pierogi z cielęciną okraszone skwarkami38

Sałaty

  • Sałata wiosenna tak jak dawniej chrupiąca z rzodkiewką i słodką śmietaną35
  • Sałata provance z serem kozim zapieczony miodem i rozmarynem42
  • Zielono mi… czyli Zielone ogrody awokado, cukinia, szpinak, pieczarki, bazylia, rukola55
  • Carska Rosja z krabami chatka i aksamitną emulsją z pomidorów i koniaku56
  • Sałata romantyczna z piersi kaczki w różanym i malinowym winegrecie51

A na drugie...

  • Kotleciki cielęce polskie z jajem przepiórczym i mizerią82
  • Polędwica leśno w sosie winno-grzybowym, z kopytkami92
  • Kotleciki jagnięce z cruste z orzechów włoskich i bazylii na konfiturze z pieczonych warzyw91
  • Udziec jagnięcy pieczony w zaprawie z rozmarynu, tymianku i wina98
  • Kaczka bardzo po polsku z pieczoną antonówką, cała połówka95
  • Pierś z kaczki różowa na musie z casisu z modrą na miodzie i rodzynkach75
  • Sarnina na własnym sosie pieczeniowym74
  • Comber z sarny z całym dworem105
  • Kotlet schabowy z kapustą na całą patelnię57
  • Wątróbka cielęca mleczna z sosem balsamicznym i antonówką, ziemniaki i koper41
  • Pappardelle ze świeżymi pomidorami, pieczoną papryka i prawdziwkami42