Menu

Menu

Karta dań

Karta Dań

Maciej Borysiak

Maciej Borysiak
Szef kuchni

Szef kuchni poleca

 

Zakąski

  • Śledź zagrycha w oleju lub śmietanie z jabłuszkiem-co łaska28
  • Tatar po polsku z polędwicy z wiejskim żółtkiem na bogato37
  • Tatar po francusku z musztardą dijon i armaniakiem47
  • Tatar ze śledzi pocztowych na razowym i miodowym chlebie31
  • Nóżki marynowane octem z prawdziwków i grzybkami23
  • Deska z domowej spiżarni pełna niespodzianek i marynat38
  • Polski wędzony łosoś z czerwonym kawiorem64
  • Tatar z łososia na różowo bogato doprawiony sezamkami i tartym chrzanem68
  • Pasztet z dziczyzny u nas pieczony w towarzystwie28
  • Węgorz wędzony Mazurskiz miodowo-koprową zaprawą71

Zupy

  • Flaki po warszawsku na giczach cielęcych 28
  • Żur na prawdziwkach z krótką biała kiełbasą30
  • Gulaszowa węgierska na prawdziwej papryce warzona z zacierkami32
  • Rumiany rosół na wielu mięsach i jarzynach19
  • Barszcz czerwony jak rubin na zakwasie i skórkach z antonówek z pasztecikiem24

Ryby nasze polskie

  • Karp z pieca w borowikach i śmietanie47
  • Sandacz na musie z porów w gnieździe ze szpinaku75
  • Łosoś różowy na parze pachnący korzennymi warzywami60
  • Naleśniki z krabami „Chatka” na łożu pomidorowym70
  • Cały pstrąg marynowany sokiem z ogórków solonych, przekładany koprem, w papilocie pieczony56
  • Jesiotr zamknięty w kawiorowej otulinie na szampanie99

A na koniec rozkosznie i słodko

  • Zupa nic z chmurkami i czerwonymi owocami37
  • Parfe chałwowe z bezą pistacjową na soku z pomarańczy33
  • Naleśniki Gundel wyborne z orzechami włoskimi i gorąca czekoladą z rumem i chantilly35
  • Laskowy walc tort po którym tańczysz bez przerwy31
  • Szarlotka na gorąco z lodami i już i z cynamonem22
  • Sernik z Krakowa w drodze do Wiednia27
  • Lody25
  • Ciastko dnia21

Ciepły początek

  • Kołduny litewskie w zabajone z lubczykiem, lub na maśle32
  • Nereczka cielęca na chrupiąco podana z sherry i czosnkiem28
  • Krewetki w glinie na oliwie z oliwek z czosnkiem65
  • Gęsia wątroba (Foie Gras) na grzance z pomocą calvadosu i jabłek89
  • Szpinak na oliwie z czosnkiem i płatkami parmezanu47
  • Placki ziemniaczane z kawiorem czerwonym, jajem twardym i cebulką88
  • Pierogi z cielęciną okraszone skwarkami38

Sałaty

  • Sałata wiosenna tak jak dawniej chrupiąca z rzodkiewką i słodką śmietaną35
  • Sałata provance z serem kozim zapieczony miodem i rozmarynem42
  • Zielono mi… czyli Zielone ogrody awokado, cukinia, szpinak, pieczarki, bazylia, rukola55
  • Carska Rosja z krabami chatka i aksamitną emulsją z pomidorów i koniaku56
  • Sałata romantyczna z piersi kaczki w różanym i malinowym winegrecie51

A na drugie...

  • Kotleciki cielęce polskie z jajem przepiórczym i mizerią82
  • Polędwica leśno w sosie winno-grzybowym, z kopytkami92
  • Kotleciki jagnięce z cruste z orzechów włoskich i bazylii na konfiturze z pieczonych warzyw91
  • Udziec jagnięcy pieczony w zaprawie z rozmarynu, tymianku i wina98
  • Kaczka bardzo po polsku z pieczoną antonówką, cała połówka95
  • Pierś z kaczki różowa na musie z casisu z modrą na miodzie i rodzynkach75
  • Sarnina na własnym sosie pieczeniowym74
  • Comber z sarny z całym dworem105
  • Kotlet schabowy z kapustą na całą patelnię57
  • Wątróbka cielęca mleczna z sosem balsamicznym i antonówką, ziemniaki i koper41
  • Pappardelle ze świeżymi pomidorami, pieczoną papryka i prawdziwkami42

Menu sezonowe

Czasami gdy pora roku...

  • Kurki na maśle z koprem
  • Kurki w śmietanie
  • Pierogi z jagodami ze śmietanką
  • Chłodnik Litewski z jajkiem
  • Gazpacho Andaluzujskie
  • Zupa Kurkowa
  • Papardelle z kurkami i serem bursztyn
  • Polskie kolorowe pomidory z kwaśno-słodką śmietaną i koprem
  • Ciepła jagodzianka z lodami waniliowymi
Karta win

Karta win

Poznaj naszego eksperta

tomasz_kolecki

Tomasz Kolecki-Majewicz

Mistrz Polski Sommelierów w 2007, 2008, 2009, 2010 r. Uczestnik finałów Mistrzostw Europy i Świata Sommelierów w Sofii (2008), Santiago (2010) Strasburgu (2010) oraz Tokio (2013), posiadacz tytułów ASI Diploma International Sommelier, Certified Court of Master Sommeliers, Advanced Wine & Spirits Education Trust.

Funkcję arbitra pełnił na Mistrzostwach Polski Sommelierów, Domaines and Chateaux Castel Sommelier Cup, finale światowym Coupe Georges Baptiste, Międzynarodowych Mistrzostwach Litwy Sommelierów, International Quality & Taste Institute w Brukseli, czy International Wine & Spirit Competition z Londynu. Jest także uznanym felietonistą Pulsu Biznesu i magazynu Horeca.

Sparkling Wines

  • Castellblanch Reserva Brut Zero – D.O. Cava
  • Bepin de Eto Prosecco – D.O.C. Veneto

Champagne

  • Mumm Cordon Rouge Brut – A.O.C. Champagne
  • Mumm Cordon Rose Brut – A.O.C. Champagne
  • Bollinger – A.O.C. Champagne
  • Dom Perignon Cuvee Brut – A.O.C. Champagne

By the glass

White

  • Tomaresca Chardonnay – I.G.T. Puglia
  • Winnica Płochockich Lumini – Podkarpacie

Red

  • Tomaresca Neprica – I.G.T. Puglia
  • Chateau Croix de Fillot – A.O.C. Cotes de Castillon

White Wines

Poland

  • Winnica Turnau Hibernal

France

Alsace

  • Hugel Gewurztraminer – A.O.C. Alsace
  • Hugel Pionot Gris Tradition – A.O.C. Alsace

Bordeaux

  • Dourthe No 1 – A.O.C. Bordeaux
  • Clarence Dillon Family Clarendelle – A.O.C. Bordeaux

Bourgogne

  • Chablis Vaudon – A.O.C. Chablis Joseph Drouhin
  • Drouhin Cote De Beaune Blanc – A.O.C. Cote De Beaune
  • Drouhin Chablis „Montmains” – A.O.C. Chablis 1-er Cru
  • Chanson Meursault – A.O.C. Meursault
  • Chanson Corton-Charlemagne Grand Cru – A.O.C. Corton-Charlemagne Grand Cru

Loire

  • Domaine A. Cailbourdin Les Cris – A.O.C. Poully Fume
  • Domaine Pelle La Croix au Garde – A.O.C. Sancerre

Italy

  • Alois Lageder Pinot Grigio Riff – I.G.T. Dolomiti
  • Cantina Tollo Aldiano – D.O.C. Trebbiano d’Abruzzo
  • Gaja Chardonnay Rossj-Bass – D.O.C. Langhe

Spain

  • Garmendia Verdejo-Viura – Vino de La Tierra de Castilla y Leon
  • Chivite Chardonnay Parador – D.O. Navarra

Germany

  • Molitor Haus Klosterberg Riesling Trocken – Qualitatsein – Mosel
  • Molitor Riesling Spatlese Trocken – Graacher Dompbrost – Mosel

Austria

  • Mittelbach Gruner Veltiner – Federspiel Signature – Wachau
  • Brundlmayer Gruner Veltiner Langenloiser Spiegel – Kamptal

Slovakia

  • Egon Muller Chateau Bela Riesling – Neskory Zber-Sturovo

United States

  • Stag’s Leap Sauvignon Blanc – Napa Valley, California

Chile

  • Ventisquero Sauvignon Blanc Reserva – Casablanca
  • Vina Casablanca Nimbus Gewurztraminer – Casablanca
  • Casa Lapostolle Chardonnay – Casablanca Valley

Argentina

  • Finca El Origen Viognier Reserva – Valle de Uco

New Zealand

  • Hunky Dory Sauvignon Blanc – Marlborough
  • Kim Crawford Sauvignon – Marlborough

Rose Wine

  • Clarence Dillon Family Clarendelle Rose – A.O.C. Bordeaux
  • San Giovanni Il Chiaretto – D.O.C. Garda Classico

Sweet Wines

  • Oremus Szamorodni Edes – Tokay, Hungary
  • Sauternes „La Fleur Renaissance” A.O.C. Sauternes
  • Oremus Aszu 3 Puttonyos – Tokay, Hungary

Red Wines

Poland

  • Winnica Płochockich RoDo – Podkarpacie
  • Winnica Turnau Rondo Regent – Zachodnio-pomorskie

France

Bordeaux

  • Bordeaux de Citran Rouge – Appellation d’Origine Protegee
  • Antoine Moueix – A.O.C. Saint Emilion
  • Chateau Pont de Brion – A.O.C. Graves Bordeaux
  • Chateau Franc-Pipeau – A.O.C. Saint Emilion Grand Cru
  • Chateau La Garde – A.O.C. Pessac-Leognan
  • Moulin de la Lagune – A.O.C. Haut Medoc
  • Zede de Labegorce – A.O.C. Margaux (2-eme vin du Chateau Labegorce Zede)
  • Chateau La Tour-Martillac – A.O.C. Pessac-Leognan
  • Chateau Lynch-Moussas – A.O.C. Pauillac 5-eme Grand Cru Classe
  • Chateau Durfort-Vivens – A.O.C. Margaux 2-eme Grand Cru Classe
  • Chateau Leoville-Barton – A.O.C. Saint Julien 2-eme Grand Cru Classe
  • Chateau Pontet-Canet – A.O.C. Paullac 5-eme Grand Cru Classe
  • Chateau Palmer – A.O.C. Margaux 3-eme Grand Cru Classe

Bourgogne

  • Drouhin Rully – A.O.C. Rully
  • Chanson Mercurey – A.O.C. Mercurey
  • Vincent Sauvestre Clos de la Platiere – A.O.C. Pommard
  • Chanson Charmes-Chambertin – A.O.C. Charnes-Chambertin Grand Cru

Cotes du Rhone

  • Paul Jaboulet Le Paradou – A.O.C. Beaumes de Venise
  • Ogier Duc de Mayreuil – A.O.C. Gigondas
  • Domaine de Nalys – A.O.C. Chateauneuf du Pape
  • Paul Joboulet Domaine de Thalabert – A.O.C. Crozes Hermitage

Italy

Piemonte

  • Prunotto – D.O.C. Barbera d’Alba
  • Barbaresco Prunotto – D.O.C.G. Barbaresco
  • Mauro Molino Gallinottov – D.O.C.G Barolo
  • Gaja – D.O.C.G. Barbaresco
  • Gaja Sperss – D.O.C. Langhe Nebbiolo

Toscana

  • Conti Capponi Piegaia – D.O.C.G. Chianti Classico
  • Antinori La Braccesca – D.O.C.G. Vino Nobile di Montepulciano
  • Poggio Antico – D.O.C. Rosso Di Montalcino
  • Gaja Ca’Marcanda Promis – I.G.T Toscana
  • Castello del Terriccio Tassinaia – I.G.T. Toscana
  • Mastrojanni – D.O.C.G. Brunello di Montalcino
  • Isole e Olena Cepparello – I.G.T. Toscana
  • Antinori Tignanello – I.G.T. Toscana

Veneto

  • Masi Campofiorin Ripasso – I.G.T. Venezie
  • Masi Costasera – D.O.C.G. Amarone della Valpolicella Classico

Spain

Catalonia

  • Acustic – D.O. Montsant
  • Vall Llach Embruix – D.O.Q. Priorat

Rioja & Castilla

  • Vina Salceda Crianza – D.O.Ca. Rioja
  • Camino Romano – D.O. Ribera del Duero
  • Bodegas Montecillo Gran Reserva – D.O.Ca. Rioja
  • Finca Valpiedra Reserva – D.O.Ca. Rioja
  • Pintia – D.O. Toro
  • Vega Sicilia Valbuena 5 – D.O. Ribera del Duero

USA

  • Gnarly Head Old Vine Zinfandel – California
  • Domaine Drouhin Pinot Noir – Oregon

Chile

  • Aresti Carmenere Reserva Limited Release – Central Valley
  • Casa Lapostolle Merlot – Rapel
  • Ventisquero Syrah Gran Reserva Queulat – Maipo

Argentina

  • Finca El Origen Cabernet Sauvignon – Mendoza
  • Trapiche Malbec Broquel – Mendoza
  • Masi Tupungato Passo Doble – Tupangato
  • Melipal Malbec Reserve – Mendoza

Australia

  • Wolf Blass Red Label Shiraz Cabernet – South Australia
  • Wolf Blass Presidents Selection Shiraz – South Australia

 

Dni Fukiera

Dni Fukiera

Wybór win z Węgier i Austrii

 

Historia tego miejsca związana jest z pokoleniami pasjonatów wina.
Jej filarem są węgierskie wina z węgierskiego regionu Tokaj.
To właśnie tokaje przez stulecia splatały się z polską tradycją i kulturą.
Z dumą przedstawiamy specjalną kartę, stworzoną w oparciu o te cudowne wina.

~

Traminer

Thermenregion – Austria / Heinrich Harlt III

Wino pełne słońca o delikatnej słodyczy. Pełne aromatów brzoskwini.
Świetnie pasuje do sałatek, lekkich dań rybnych oraz drobiu.

Kremser Goldberg

Kremstal DAC – Austria / Winzer Krems

Charakterystyczny Gruner Veltliner.
Młody, świeży, radosny, a jednocześnie złożony i bogaty.
Wino podawane podczas balu otwarcia opery wiedeńskiej.

Kremser Resling

Kremstal Reserve – Austria / Winzer Krems
„Pfaffenberg”

W nosie wyczuwalna wyraźna mandarynka, limetka i morela.
Cytrusowa, zrównoważona słodycz w tle.
Komponuje się z cięższą kuchnią – daniami rybnymi i dzikim ptactwem.

Tokaji Doxa Furmint

Tokaj Erdobenye – Węgry / Abraham

Lekki, bardzo owocowy i cytrusowy furmint z wyrazistą kwasowością,
oddającą charakter mineralnego i perlistego furminta.
Idealne na aperitif oraz z owocami morza.

Tokaji 100 Eves

Tokaj Erdobenye – Węgry / Vaiy

Wino posiada czysty, świeży owoc o eleganckiej kwasowości.
Ten półwytrawny furmint jest idealny na aperitif
oraz jako dodatek do sałat, wątróbek i drobiu.

Tokaji Furmint

Tokaj Mad – Węgry / Budahazy
„Harslevelu”

Kupaż furminta i harslevelu daje aksamitną słodycz.
Głęboki aromat suszonych owoców.
Bardzo finezyjne i eleganckie wino deserowe, pełne subtelnych aromatów.

Tokaji Szamorodni

Tokaj – Węgry / Karadi Berger

Złożone aromaty orzechów laskowych gron dotkniętych szlachetną pleśnią.
Mineralne. W bukiecie czujemy kosz pełen suszonych owoców.
Świetne z dzikim ptactwem, gęsią wątróbką oraz solo – jako wykwintny aperitif.

Tokaji Aszu 5

Tokaj, Mad – Węgry / Zsirai
„Puttonyos 2007”

Doskonale ukazana kwasowość charakterystyczna dla furminta.
Wyraźna głębia owocowego smaku i zniewalający aromat.
Idealny dodatek do deserów, ale też do wykwintnych pasztetów i foie gras.

Tokaji Aszu 6

Tokaj – Węgry / Gizella
„Puttonyos 2008”

Wino o wielkiej strukturze, miodowej słodyczy, delikatnie ziołowe i kwiatowe.
Bardzo wyraźny i oryginalny smak suszonych owoców.
Swoje walory zawdzięcza leżakowaniu w beczkach przez 30 miesięcy.

Janus Cabernet Franc

Villany – Węgry / Janus

Villany to nowy dom dla tej odmiany.
Pełne owoców i stylu, idealne na każdą okazję i każdy dzień.
Pełny owocowy charakter, delikatny w smaku i zachwycający aromatem.

Big Band Superior

Eger – Węgry / Petreny
„Egri Bikaver”

Grona pochodzą z najlepiej nasłonecznionych parcel w rejonie miasta Eger.
Ten fakt nadaje winu aromatów czerwonych owoców i jagód.
Idealne do pieczonej kaczki oraz grillowanych mięs.

Bolyki Merlot

Eger – Węgry / Bolyki

Klasyczny merlot, intensywna czerwona barwa.
Aromaty wiśni, porzeczki i owoców leśnych.
Soczyste i pełne wino, w którym w sposób elegancki zaznaczona jest obecność beczki.